tiistai 7. tammikuuta 2014

Näin opetat ponin kärryille

Itse on viime aikoine tullut enemmänkin perehdyttyä tuohon kärryilyyn, joka on aivan ihanaa! Ainoana haasteena on ollut aloittaa ponilla joka pelkää kuollakseen kärryjä... Mutta pikkuhiljaa se paranee! Kuitenkin tälläinen hitaastiedistyvä projekti, jonka teille nyt laitan, ja suosittelen sydämmellisesti toteuttamaan jos intoa riittää!

ÄLÄ IKINÄ TEE TÄTÄ YKSIN!!!!!!!!

"(Tee opetus aidatussa tilassa, mieluiten kentällä!)
Ensimmäinen askel täytyy ottaa aina varoen, ja etenimen tehdä ponin ehdoilla! Mutta aluksi ihan vain narussa laittaa vaikka herkkuja kärryihin joita poni saa sieltä itse ottaa. Pikku hiljaa aina haastavammista paikoista, jos kärryt alkavat olemaan tutut eikä poni niitä kovinkaan pelkää, kannattaa ponin kiinni ollessa hiljalleen laittaa pikku hiljaa ajovarusteita. Aina muutama osa kerrallaan, ja palkitseminen on hyvä muistaa, varsinkin jos poni on pelokas. Kun poni tottuu varusteisiin kannattaa ensin kävelytellä sitä ne päällä, jos se onnistuu seuraavana olisi ohjas ajoa. Aluksia ainakin kannattaa toisen ihmisen taluttaa kun toinen pikku hiljaa siirtyy ohjien kanssa taakse, jätä tämä välistä jos taipumusta potkimiseen! Kun pääset taakse pikku hiljaa alkaa ohjaamaan itse takaa ohjilla, pitäen pieniä ääniä. Kun poni tottuu kannattaa meluta jo aika lailla siellä takana. Kun siltä tuntuu, naru irti ja yrittämään yksin. Myäs ravia kannattaa testata, ja kaiken maailman kiemuroita ja voltteja, samalla tulee opettaa käskyt joitä käyttää. Onko merkkinä vain ääki vai avustavatko ohjat, nämä saat itse päättää! Kun tuntuu että poni ei pelkää vaikka kiljuisit takana tai kärryt eivät ole enään mitkään maailman pelottavimmat, niin taluttaen mennään etuperin katsomaan aisojen väliä. Jos poni pelkää, toteuta hieman lisää tuota kärryihin totuttelua. Jos olet henkisesti itese valmis ja poni ei pelkää enään kuollakseen on aika laittaa kärryt.
 Kannattaa laittaa kärryt kentän keskelle. Joku tuo poninkärryjen eteen, mahdollisimman lähelle. Kiinni pitäjä rauhoittelee ponia ja toinen nostaa kärryjen aisoista, aisat ponin hieman yläkautta lenkkeihin, joihin kärryt tulevat, suosittelen juttelemaan sielläkin ponille rauhalliseen sävyyn! Kun kärryt ovat lenkeissä seistään siinä hetki. Riippuen ponista, voi lähteä rauhallisesti kävelemään. Kuitenkin jonkun on pidettävä kärryistä kiinni etteivät ne putoa. Jos tapahtuu jotain, että poni pelästyy, on aisat saman tien vedettävä irti, ja jos poni lähtee riuhtomaan, yksi turvallisista tavoista on päästää irti, mutta ei suotavaa jos saa ponin pidettyä. Sitten hetki rauhoittelua ja uudestaan. Jos päästään kävellen jo rauhassa niin sopii koettaa reipasta kävelyä, jos onnistuu niin kaarto keskelle ja kärryt kiinni. Kun kärryt ovat kiinni kannattaa hetki vain seisoskella.
 Jos poni on rauhallinen on liikkeelle lähdön aika. Muutama askel kerrallaan on hyvä! Sitä jatketaan ja jatketaan. Kun poni luottaa ja olisi ottamassa haastetta vastaan, joku menee taakse ja toinen pitää kiinni edelleen. Jos päästään käyntii voi pikku hiljaa takantuleva hieman äännellä. Jos poni on loistavan rauhallinen ja kuuntee hyvin niin taluttajaa kuin ohjastajaakin, kannattaa pysäytellä ja tehdä TODELLA suuria ympyröitä. Kun kaikki sujuu on aika hieman hölkötelä. Joten rauhallista ravia, heti hidastus jos on taipumusta lähteä. Sitä jatketaan kunnes ravia uskaltaa hieman reipastaa. Jos kaikki sujuu ongelmitta, tulee yksi pelottavimmista vaiheista!
 Kärryjen kyytiin voi nostaa jotakin aika painavaa, kuten mm. renkaita. Sitten mahdolliset kädet kaikki kiinni poniin ja hidas liikkeelle lähtö, jos poni yrittää lähteä heti kiinni poniin ja SEIS! Sitten uusi lähtö ja heti seis jos voi olla mahdollisuus ongelmaan. Samaa jatketaan kunnes poni on aivan rauhallinen, jolloin käyntiä reipastetaan ja tehdään kiemuria ja SUURIA ympyröitä. Jos kaikki sujuu, toinen voi siirtyä taas taaemmas ohjien kanssa käynnissä takana oleva alkaa pikkuhiljaa ottamaan ohjausta enemmän ja enemmän vastuuleen. jos poni tottelee kannattaa taluttajan tulla viereen ja takana oleva antaa pienen ravikehoituksen. Ravi aloitetaan erittäin rauhallisesti ja jatketaan reippaanpaan, heti jos meinaa kiihtyä, niin seis. Jos ravi onnistuu on aika lisätä painoa. Painoa lisätään ja samaa toistetaan niin kauan kunnes kekseliäisyys loppuu. Sitten jatkettiin ravia, mutta tälläkertaa paljon ympyröitä, voi jäädä vaikka yhdelle isolle, jota pienentää pikku hiljaa, mahdollisimman pieneksi. Niin kauan kunnes aisa painaa ihan täysiä poniin, ja se ei reagoi. Jos reagoin heti seis ja isonnus, ja taas saman toistoa kunnes onnistuu. Kun toinen suunta on erittin varma samaa toistetaan toiseen suuntaan. Jos tuntuu että voi luottaa poniin voi kärryille mennä, mutta KYPÄRÄ PÄÄHÄN ja koko ajan valmius hypätä pois! Jossei kuitenkaan ole vielä valmis, ei hätää edellisiä harjoituksi voi toistaa kaikessa rauhassa, ja voi soveltaa kaiken maailman harjoituksia! Eikä mitään hätää! Kärryille ei saa mennä jos olet hiemankin epävarma! Ja ensimmäisellä kerralla istudu erittäin rauhassa, kiinnipitävän tulee olla tarkkana, kannattaa pitää vaikka suitsista kiinni! Sitten jos kärryillä onnistuu istua. rauhalliseen tahtiin omien tuntemusten mukaan voi enemmän antaa ohjastajalle töitä. Niin kauan kunnes uskaltaa päästää irti. Jos kaikki on aivan varmaa, niin ote ponista ja rauhallista ravia! Jos kaikki sujuu voi mennä kaksikin, mutta jonkun tulisi  olla vielä mukana hommassa. Tätä jatkakaa rauhallisina, kunnes kaikki on varmaa. Samt harjoitukset jos haluaa opettaa vielä laukalle!"

KIITOS! ÄLÄ MISSÄÄN NIMESSÄ OLE YKSIN JA KYPÄRÄ EI OLE PAHITTEEKSI!

2 kommenttia:

  1. Tää oli mielenkiintonen postaus kun itse olen ratsastushelkilöitä enkä oo perehtynyt oikein mihinkään muuhun kun ite hevoseen xD hyvä jenny, jatka käykö bloggaamista??:')

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näillä näkymin, mutta heppapostauksia koitan tehä ainaki useimmin :)! Ja miina, oot aina nii ihana kun kehut, oot ehkä ainoo joka oikeesti välittää näist teksteistä, ja siks kaikki nää kirjotukset on sun ansiota, sää inspiroit :)! Kiitos!

      Poista