maanantai 26. lokakuuta 2015

Nallen irtohypytys

Moikka!

Mulla oli vielä niitä mahtavia Jaden ottamia kuvia säilössä lisää, joten ajattelin tehdä toisenkin postausken niillä.

Postauksen kaikki kuvat ©Jade Limpi/ http://www.jadelimpi.com/
(Jaden blogit löydät täältä ja täältä)

Aiheena siis Nallen irtohypytys. Mutta aiheenahan ei tekstiä vain yhdestä kerrasta tule yhtään mitään, joten ajattelin kirjoittaa hieman yleisemmin, miten juokusttelut/hypyttelyt meillä etenevät, ja millaista "koulutus" systeemiä olen käyttänyt.



Aina juoksutusta aloitellessa käppäillään hetki, tai tehdään muu lämmittelyharjoitus. Usein pelkkää kävelyä ja ravailua narussa, mutta välillä mennään agilityä, seuraamis harjoituksia ja väistämisharjoituksia.
Alku lämmittelyiden jälkeen lähdetään ravailemaan, ja aloitetaan työstämään kuuliaisuutta, eli ravaillaan ympäri kenttää ja tehdään ponille selväksi ettei ruohoille ole asiaa.



Kun huomaan, että poni kulkee nätisti, nostetaan laukka. Tässä vaiheessa usein laitan jonkun pienen esteen jollekkin sivulle valmiiksi. Aluksi otetaan ponin omaa tempoa laukassa, mutta jossei se lähde pyörimään, käsken eteenpäin. Jos päivän ideana on hypätä korkeutta, muutamien lämmittelyhyppyjen jälkeen molempiin suuntiin alan nostamaan hiljalleen.




Usein jos olen yksin, ja nostan hieman enemmän, tai muutan ristikon pystyksi, eli silloin kun aikaa menee hieman enemmän, pyydän ponia tulemaan luokseni. Vaikka meillä hyvä suhde ja kuuliainen poni, niin kun käännän selän ja lan touhuamaan muuta, on ne pusikot niin viehättäviä, että pakko maistaa...



Nalle tykkää hypätä, ja usein, jos alkaa hieman väsymään, koittaa oikoa jo puolesta välin kenttää, jotta pääsisi mahdollisimman lyhyellä reitillä aina vain esteelle. 
Kun on hypätty isompaa, otan aina ponille lopuksi pari pienempää hyppyä, hieman palauttavaksi. 
Viimeisille hypyille annan ponin välillä tulla ihan ravissa.




Kun viimeiset hypyt on otettu saa poni hetken ravailla/ kävellä, jonka jälkeen pyydän sen taas luokseni. Laittelen esteitä paikoillee, ja poni joko seisoo käsketyllä paikalla, taikka seuraa ja on tiellä.
Sen jälkeen, kun olen esteet saanut laitettua pois otamme loppulämmittelyä yleensä.



Jossei alussa ole tehty mitään kunnioitus/seuraamis juttuja, tehdään usein lopuksi. Yleensä perus seuraamista, jonka poni tekee erittäin kivasti nykyään! Myös väistämis- ja peruutusharjoitukset ovat tuttuja.

Väistämisharjoituksessa siis kävelen sivusta kohti ponin takapäätä, jolloin sen täytyy väistää minua.


Juoksuttaessa meillä on käytössä muutami tiettyjä käskyjä, osa hieman hiomisvaiheessa, osa toimii erittäin hyvin. 

Eteenpäin pyydettäessä ihan perus maiskutukset yms. Laukan nostossa käytän usein raipan pari kertaa maahan.
Hidastuksessa taas "pryy" tai "soo jaa" ovat yleisempiä laukasta raviin siirtyessä, kun taas ravista käyntiin vihellän ja kun vasta tämä ollut opettelussa, on välillä käytetty samoja kuin edelleä jo mainittu.
Käynnistä/ravista tullaan luokse, kun vihellän ja kutsun ponia. Usein menen myös kyykkyyn tai laitan raipan pois.

Vihellys on meillä käytännössä merkki, että nyt pitäs tehdä jotain, ja kuunnella. Eli otetaan ponin huomio hidastuksen yhteydessä.

Millaisia käskyjä ja tapoja teillä on juoksuttaessa?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti